Actueel

week 33: Lagerstroemia indica Berry Dazzle (‘Gamad VI’PBR)

14-08-2017

Lagerstroemia Berry Dazzle is met haar grote fuchsia-paarse bloemen en donkerpaarse blad oogverblindend mooi. Met een compacte en opgaande habitus zorgt deze plant ervoor dat alle ogen op haar gericht zijn en flirt ze er op los! Door de rijke bloei wordt Berry Dazzle nog mooier! De plant is winterhard tot -15º Celsius. Snoei Berry Dazzle in het voorjaar en zet in de volle zon in goed doorlatende grond. Ideaal als border, massa- of combo beplanting of solitair op terras of patio.

Gegevens  
planttype Heester/boom
familie Lythraceae               
synoniem Lagerstroemia indica Berry Dazzle                           
winterhardheid redelijk (b) (-14,9 tot -12,3°C), USDA zone 7b
   
Kenmerken  
bloemkleur fuchsiapaars                                                
bloeivorm forse, afstaande trossen met grillig gevormde bloemen       
bloeitijd juli-september                                              
hoogte 200-300 cm                                                  
groeiwijze breed opgaand                                               
blad/loof bladverliezend, donkerpaars                                 
grondsoort elke goede tuingrond                                        
licht liefst volle zon                                            

 

week 32: Sedum Sunsparkler® ‘Blue Pearl’

07-08-2017

Sedum Sunsparkler® Blue Pearl heeft paarsblauw, rond blad en is zeer rijkbloeiend van de vroege zomer tot en met het najaar. Op de donkerroze bloemen van de Blue Pearl komen veel bijen en insecten af. Blue Pearl heeft donkerrode stelen die zeer stevig zijn waardoor hij niet omvalt. Na 5 jaar is de Blue Pearl 50 cm hoog en 25 cm breed. Blue Pearl staat het liefst in een goed doorlatende grond in de volle zon. Goed winterhard tot -35° Celsius. Blue Pearl is goed te gebruiken in vaste plantenborders, als massabeplanting, in gemengde containers of als solitair op je balkon of terras.

 

Gegevens  
planttype Vaste plant
Nederlandse naam Hemelssleutel                      
familie Crassulaceae             
winner Chris Hansen, Garden Solutions, merika                      
winterhardheid zeer uitstekend (-40,0 tot -34,5°C), USDA zone 3
   
Kenmerken  
bloemkleur donkerroze, lichter verbloeiend                             
bloeivorm groot vlak scherm                                           
bloeitijd augustus-oktober                                            
hoogte 40-50 cm                                                    
breedte 25 cm                                                       
groeiwijze bossig opgaand                                              
blad/loof bladverliezend, blauwpaars, dik                             
grondsoort elke goede tuingrond                                        
vochtigheid kan goed tegen droogte                                      
licht zon tot halfschaduw                                         
overige criteria konijnbestendig, vlinders/bijen lokkend, zeewindbestendig

 

week 31: Coreopsis rosea Twinklebells Purple

31-07-2017

Coreopsis Twinklebells® Purple kenmerkt zich door zijn extreem rijke bloei van felgekleurde, paarse bloemen. De bloeiperiode is opvallend lang. Van vroeg zomer tot begin winter straalt deze Coreopsis in je tuin! De plant heeft een compacte, bossige opbouw. Hij wordt 30 cm hoog en 20 cm breed. De bloemen hebben een fijne structuur. Dit geeft een zeer speels en sierlijk effect in je tuin. Twinklebells® Purple straalt als solitair op terras en patio. Ook is de plant geschikt voor combinatie beplanting of in een vaste planten border. Twinklebells® Purple houdt van volle zon. Zet de plant in normale grond, zanderige grond of kleigrond. Hij is niet ziektegevoelig en overleeft winters tot -18 graden Celsius. Twinklebells® Purple is makkelijk in het onderhoud.Laat je tuin sprankelen met Coreopsis rosea Twinklebells® Purple

Gegevens  
planttype Vaste plant
Nederlandse naam Meisjesogen                        
familie Compositae               
Kenmerken  
bloemkleur purperroze                                                  
bloeitijd juni-oktober                                                
hoogte 30-40 cm                                                    
breedte 20 cm                                                       
groeiwijze compact opgaand                                             
blad/loof bladverliezend, groen, vrij smal                            
grondsoort elke goede tuingrond                                        
licht zon tot halfschaduw                                         
overige criteria zeewindbestendig

week 30: Carex oshimensis 'EverColor® Eversheen'

24-07-2017

Een frisse wind waait door je tuin. Vrolijk en energiek word je ervan! Dat is Carex oshimensis ‘Eversheen’! Carex oshimensis ‘Eversheen’ is de nieuwste introductie van Carex oshimensis na 'Everillo' en 'Everlime'. Met zijn limoen-gele bladeren met groene rand voegt hij een onderscheidende kleur toe aan het sortiment. Carex ‘Eversheen’ is ideaal als terras- en tuinplant. Hij kan ook worden gebruikt om schaduwplekken op te vrolijken of als borderbeplanting. Ook leuk in combinatie met andere planten in een container. Hij wordt max. 0,40 m hoog en 0,40 m breed. ‘Eversheen’ is makkelijk in het onderhoud. Hij is groenblijvend en winterhard tot -25 graden Celsius. Je tuin oogt dus het hele jaar door fris en kleurrijk. Carex ‘Eversheen’: de kleurrijke opkikker voor elke tuin!

week 29: Delosperma Wheels of Wonder® Fire Wonder

17-07-2017
De WoW Delosperma blijven bloemen geven van vroege zomer tot aan begin winter. WoW geplant in je tuin? Geen probleem om een paar weken op vakantie te gaan. Ze kunnen lang zonder water. Als je terug komt kijken de bloemen je nog steeds stralend aan. De WoW Fire Wonder heeft oranjerode bloemen waar de bijen en vlinders graag op af komen. Hoogte 20 cm en breedte 80 cm. Winterhard tot -18 °C. Staat het liefst op een zonnige plek met een zanderige grond en zeer goede drainage. De Wheels of Wonder kan je toepassen als solitair op terras of balkon, rotstuin, vaste planten border, dakbeplanting, combobeplanting of als bloeiende bodembedekker.

week 28: Clematis Taiga

10-07-2017
Kunst en planten, gaat dat samen? Ja zeker, dat bewijst de Clematis 'Taiga': de Picasso onder de plantsoorten. Clematis 'Taiga' heeft unieke bloemen die er elk seizoen anders uitzien. Deze creatie uit Japan heeft zo’n bijzondere uitstraling; je zou de plant bijna willen inlijsten! Door de rijke bloei geniet je in de zomer en herfst van de mooie blauwpaarse bloem. De Clematis 'Taiga' kan tot 100 cm breed en 250 cm hoog worden en is ideaal om als muurbeplanting te gebruiken. Plaats hem in de volle zon, het liefst in vruchtbare, humusrijke en goed gedraineerde grond. 'Taiga' is winterhard tot -15° Celsius. Snoei de plant in maart tot 50 cm boven de grond. Hij is perfect te gebruiken als combinatieplant, solitair op balkon of terras, in een hanging basket, als muurbeplanting op het zuiden maar ook in een container met rek.

uitgebloeide bloemen van rozen verwijderen

09-07-2017

Bij de rozen zijn nu de eerste bloemen uitgebloeid. Het is belangrijk om deze bloemen gelijk weg te snoeien en dit ook te blijven doen. Doordat de uitgebloeide bloemen verwijdert worden, zal de plant geen energie kunnen stoppen inhet vormen van zaad, maar juist in de vorming van nieuwe knoppen. Hierdoor kun je nog maanden genieten van de bloei van de 'koningin der bloemen'.

Bij het uitknippen van de uitgebloeide bloemen is het belangrijk om deze terug te knippen tot het eerste volgroeide blad onder de uitgebloeide bloemen. Dit is een blad met hieraan 5 blaadjes.

Ook is het verstandig om de rozen een tweede keer te bemesten. Het liefst met een organische meststof.

versie 3.1 van het programma beschikbaar

30-06-2017
Er is een nieuwe versie van het Plantenkennis programma beschikbaar. Hierin zijn weer ruim 500 extra foto's toegevoegd en is het programma voorzien van een aantal nieuwe opties op verzoek van de gebruikers. Het aantal families en geslachten binnen het programma is fors uitgebreid. Ook is de indeling van de geslachten binnen de families aangepast aan de nieuwste inzichten (APGIII). De volgende opties zijn o.a. toegevoegd aan het programma:
  • Bij de beplantingslijsten kunnen nu de aantallen en prijzen snel gewijzigd worden.
  • De snoeiwijze wordt nu per plant opgeslagen en kan ook per plant aangepast worden.
Alle gebruikers van het programma hebben inmiddels bericht gekregen dat zij de update kunnen downloaden.

Plantenkennis nu ook voor de Mac beschikbaar

22-06-2017
Het programma Plantenkennis is nu ook beschikbaar voor de Mac/Apple computer. Momenteel is deze alleen nog verkrijgbaar in de standaard uitvoering, maar we hopen op korte termijn ook de PRO uitvoering klaar te hebben.

Op onze download pagina kunt u een Lite versie van het programma downloaden om alle mogelijkheden te testen.

Plantenkennis versie 3

02-12-2016
Wij zijn blij met onze nieuwste versie van het Plantenkennis programma. Met deze versie is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan: het tonen van bestuivers van fruitbomen en het tonen van combinatieplanten. In het detailscherm kunnen nu dus fraaie plantcombinaties worden getoond. Momenteel hebben we ruim 1500 combinaties ingevoerd en de komende periode wordt dit verder uitgebreid.

Ook is het nu mogelijk om binnen de PRO versie de snoeiwijze aan te passen.

Plantenkennis-online

25-01-2015
Naast het computerprogramma Plantenkennis bieden wij nu ook een online applicatie aan: Plantenkennis-online. Met deze applicatie kan men eenvoudig beplantingslijsten samenstellen en daarna delen met uw klanten.

Plantenkennis versie 2.8 is verschenen

01-10-2014
Opnieuw is het Plantenkennis programma uitgebreid met extra mogelijkheden. Zo wordt er bij ruim 4500 planten de plantafstand aangegeven.
Ook wordt nu de snoeiwijze afgedrukt indien er een plantenboekje van een lijst wordt geprint.
En natuurlijk ook deze keer weer 500 nieuwe foto's van planten.
In de PRO versie zijn ook diverse aanpassingen gedaan waardoor het nog eenvoudiger is om een beplantingslijst te vullen voor een klant.

Plantenkennis versie 2.7 is verschenen

01-09-2013
Het Plantenkennis-programma is verder uitgebreid. Bij alle planten staat er nu aangegeven wanneer en hoe deze gesnoeid moeten worden.
Ook is er een extra afdrukmogelijkheid van de lijsten waarbij er voor elke plant 2 regels wordt gebruikt. Hierdoor zijn er meer gegevens af te drukken.
Uiteraard zijn er ook weer 500 nieuwe foto's toegevoegd en enkele honderden nieuwe planten.
Alle gebruikers hebben inmiddels bericht gehad dat zij hun programma kunnen upgraden

programma Plantenkennis verder uitgebreid

01-01-2012
Vanaf heden is versie 2.6 van het Plantenkennis programma beschikbaar. Deze versie bevat ruim 1000 nieuwe fotos, waardoor het aantal fotos in het programma uitkomt op 5600.
Bovendien zijn de selectiecriteria fors uitgebreid met een aantal nieuwe criteria zoals boomvorm (10 vormen), gebruik als water- of moerasplant, bestand tegen strooizout en andere.
Alle huidige gebruikers hebben inmiddels een bericht ontvangen om hun programma uit te breiden naar deze versie.

Nieuw website ontwerp

27-08-2011
We hebben de website in een geheel nieuwe jasje gestoken. Na vijf jaar was het tijd voor een meer eigentijds ontwerp. Tevens is er een nieuwe plantengids aan de site toegevoegd die het mogelijk maakt om te zoeken naar planten en tevens om planten te selecteren op basis van een aantal kenmerken.

Programma uitgebreid naar versie 2.5

10-01-2011
Vanaf nu is het plantenkennis-programma uitgebreid naar versie 2.5. Hierbij zijn er ruim 500 nieuwe fotos toegevoegd en diverse programma-uitbreidingen. Zo kunnen nu planten als favoriet worden aangemerkt en kan er op deze planten geselecteerd worden. Bovendien kan er nu op alle kenmerken van een plant geselecteerd worden.
Voor de standaard versie is het aantal eigen lijsten uitgebreid naar negen.
Bij de PRO versie is het nu mogelijk om beplantingslijsten rechtstreeks vanuit het programma te verzenden naar klanten.
Alle bestaande gebruikers hebben reeds bericht gehad om deze uitbreiding te bestellen.

Nieuwe uitbreiding van het Plantenkennis programma beschikbaar

21-12-2009
Er is weer een nieuwe uitbreiding beschikbaar van het Plantenkennis programma. Het aantal fotos binnen het programma wordt opgehoogd met 500 stuks. Hierdoor komt het totaal aantal fotos binnen het programma op 4000 stuks.

Met deze uitbreiding wordt het versienummer van het programma opgehoogd naar versie 2.4. Met deze laatste versie is het mogelijk om per plant 15 fotos in te voegen.

Alle gebruikers van het Plantenkennis programma hebben inmiddels een nieuwsbrief ontvangen waarin deze uitbreiding aangeboden wordt.

Eindelijk weer een uitbreiding beschikbaar

26-01-2009
Door vele werkzaamheden afgelopen jaar is het lang stilgeweest. Er zijn de laatste maanden veel nieuwe dingen gebeurt. Zo heb ik per 1-1-2009 de websites www.plantago.nl en www.plantindex.nl overgenomen van Rick Wortelboer van Plantago Software Development. Deze sites zal ik vanaf nu gaan bijhouden en verder ontwikkelen. Voor meer informatie hierover verwijs ik u graag door naar een van deze sites.

Ook is vanaf heden de nieuwste versie van het plantenkennis programma beschikbaar. Het gaat hierbij om versie 2.3 PRO[+]. Met deze versie kan men zelf etiketten, tuinkaarten en beplantingslijsten ontwerpen en afdrukken.

Het programma is verder uitgebreid

27-12-2007
Vanaf vorige week is het Plantenkennis programma ge-update naar versie 1.9/2.2. In deze uitbreiding zitten enkele verzoeken van gebruikers verwerkt en er zijn ruim 500 fotos bijgekomen, wat het totaal aantal fotos op bijna 3000 brengt.

Alle geregistreerde gebruikers hebben inmiddels bericht ontvangen zodat ze deze uitbreiding kunnen downloaden van de website.

De PRO versie is klaar

24-09-2007
Vanaf heden is het met de PRO versie van het programma mogelijk om beplantingslijsten te maken. Elke lijst is gekoppeld aan een klant en aan 1 klant kunnen meerdere lijsten gekoppeld worden. De lijsten kunnen op diverse manieren afgedrukt worden. Ook eventuele lever-etiketten kunnen geprint worden, alsmede een plantenboekje waarbij er van elke plant uit de beplantingslijst een pagina wordt afgedrukt.

Versie 2 van het plantenkennisprogramma beschikbaar

06-07-2007
Vanaf heden is versie 2 van het plantenkennisprogramma beschikbaar. Met deze versie is het mogelijk om planten te selecteren op basis van hun kenmerken. Men kan dus alle planten selecteren die in mei bloeien met roze bloemen en die 50-70 cm hoog worden. Zo kan er een lijst planten geselecteerd worden die voldoen aan de gewenste criteria. Op deze manier is het heel eenvoudig om de juiste plant voor de juiste plek te vinden.

Deze uitgebreidere versie is te bestellen via de website. Alle bestaande gebruikers hebben inmiddels bericht ontvangen voor een update. Mocht u als bestaande gebruiker niets ontvangen hebben stuur dan even een bericht naar info@plantenkennis.com.

Inloggedeelte op website

28-12-2006
Alle gebruikers van het plantenkennisprogramma kunnen nu inloggen op een beschermd gedeelte van de website. Op deze 'gebruikerspagina's' staan o.a. de uitbreidingen en aanvullingen van het programma. Inmiddels is naar alle gebruikers een bericht gestuurd met hierin hun inloggegevens.Mocht u een gebruiker zijn van het plantenkennisprogramma en nog geen inloggegevens ontvangen hebben, stuur dan een bericht naar de webmaster.

Plantenkennis versie 1.8.1

12-10-2006
Vanaf heden staat er een download beschikbaar van de nieuwste versie van het plantenkennisprogramma, versie 1.8.1. Het programma zelf is verbeterd en er zijn ruim 500 foto's toegevoegd. Alle gebruikers van het programma hebben inmiddels een bericht gekregen hoe zij deze nieuwe versie kunnen downloaden en installeren.Mocht je het programma gebruiken en geen e-mail hebben ontvangen betreffende de download, stuur dan een bericht naar: programma@plantenkennis.com. Vermeld hierin je naam en adres en je krijgt een antwoord met daarin een link naar de download.

Verhuizing

30-08-2006
Het is lange tijd stil geweest hier. Dit heeft o.a. te maken gehad met een verhuizing. Ik ben na 19 jaar weg uit Maarssenbroek. Het nieuwe huis heeft een veel grotere tuin, waar ik dus veel plezier aan hoop te gaan beleven. Mede door deze verhuizing is er lange tijd geen toevoeging geweest aan de site. Dit is echter nu wel gedaan. Er staan momenteel ruim 1650 verschillende planten op de site met foto.Ook het programma is uitgebreid en verbeterd. Binnen enkele weken zal versie 1.8 verschijnen. De geregistreerde gebruikers krijgen hier binnenkort bericht over.

Plantengids weer beschikbaar

14-12-2005
Vanaf vandaag is de plantengids weer beschikbaar. Alle planten en plantgegevens zijn in een database gezet, zodat het bijhouden van de gegevens makkelijker is geworden.

Ook de indeling is geheel vernieuwd. Alle gegevens staan nu verdeelt over 4 tabbladen. Zo komen alle gegevens overzichtelijk op het beeldscherm.

Mocht u nog wensen hebben laat dit dan weten via het contactformulier.

De ontwikkeling gaat verder

22-11-2005
Inmiddels is de site nog verder aangepast: de nieuwsberichten worden nu dynamisch ingevoerd en aangepast middels PHP en een MySQL-database.

Na enkele goede ervaringen met deze combinatie kan er nu vol overgave gewerkt gaan worden aan de plantengids. Ook deze zal middels een database op de site geplaatst worden. Ik verwacht hier in december mee klaar te zijn. Tot die tijd nog even geduld graag.